Integrals - Exemplar Solutions
CBSE Class–12 Mathematics
NCERT Exemplar
Chapter - 7
INTEGRALS - Short Answer Questions
1. Integrate
w.r.t. x
Sol. 

2. Evaluate 
Sol. Let then 
Therefore, 

3. Verify the following using the concept of integration as an antiderivative.

Sol. 

Thus 
4. Evaluate 
Sol. Let 
where 
Put
Therefore

Hence 
5. Evaluate
.
Sol. Put
and
. Now

6. Evaluate 
Sol. 

7. Find
Sol. Put
.
Now 
Consider 
Comparing coefficient, we get 
Then 

8. Find 
Sol. Dividing numerator and denominator by
we have

Put
so that
. Then
=
9. Evaluate
as a limit of sums.
Sol. Here
and
i.e,
.
Now, we have

Now that



Therefore,


10. Evaluate 
Sol. We have



Adding (1) and (2), we get

11. Find 
Sol. We have

....(2)
Adding (1) and (2), we get:
12. Find 
Sol. We have


I = 1.
13. Find 
Sol. 

14. Find 
Sol. We have

Put
then 
Therefore, 

15. Evaluate
.
Sol. Let
. Then

So 
Comparing coefficients, we get 
So 
Therefore,

16. Evaluate 
Sol. we have

Now 
Put
so that
. Therefore

Again, 
Put
so that
. Then

Thus 

17. Show that 
Sol. We have




Thus, we get 




Hence, 
18. Find 
Sol. 
Integrating by parts, we have
Now 
where
Thus,
Therefore,
19. Evaluate 
Sol. We can redefine
as 
Therefore, 

Choose the correct answer from the given four options in each of the Examples from 20 to 30.
20.
is equal to
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (A) is the correct answer since
. Here
.
So,
=
21.
is equal to
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (C) is the correct answer, since

22. If
, then
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (C) is the correct answer, since differentiating both sides, we have

Giving
. Comparing coefficients on both sides, we get
. This verifies 
23.
is equal to
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (B) is the correct answer, since by putting
we get

24. If
are continuous in [0, 1] satisfying
and
then
then is equal to
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (B) is the correct answer. Since 

Or 
25. then
is equal to
(A) 3
(B) 6
(C) 9
(D) 1
Sol. (C) is the correct answer, since
which gives 
So, a = 9
26.
is equal to
(A) log 2
(B) 2 log 2
(C)
log 2
(D) 4 log 2
Sol. (B) is the correct answer, since 

[odd function + even function]

27. If
then
is equal to
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (B) is the correct answer, since 

Therefore, 
28.
is equal to
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Sol. (A) is the correct answer, since 
(Since)
Fill in the blanks in each of the Examples 29 to 32.
29.
______________.
Sol. Since,

30.
if
is an ______________ function.
Sol. Odd.
31. 
Sol. 
32.
_________________.
Sol.
.